NCERT Solutions for Class 11 Biology Chapter 19 Excretory Products and their Elimination

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 11 Biology Chapter 19 Excretory Products and their Elimination:

Section NameTopic Name
19Excretory Products and their Elimination
19.1Human Excretory System
19.2Urine Formation
19.3Function of the Tubules
19.4Mechanism of Concentration of the Filtrate
19.5Regulation of Kidney Function
19.6Micturition
19.7Role of other Organs in Excretion
19.8Disorders of the Excretory System
19.9Summary

NCERT Solutions Class 11 BiologyBiology Sample Papers

NCERT TEXTBOOK QUESTIONS FROM SOLVED

1.Define Glomerular Filtration Rate (GFR).
Solution. The amount of filtrate formed by the kidneys per minute is called glomerular filtration rate (GFR). It is approximately 125 mL/min. in a healthy person.

2.Explain the autoregulatory mechanism of GFR.
Solution. The kidneys have built-in mechanisms for the regulation of glomerular filtration rate. One such efficient mechanism is carried out by juxta glomerular apparatus (JGA). JGA is a special sensitive region formed by cellular modifications in the distal convoluted tubule and the afferent arteriole at the location of their contact. A fall in GFR can activate the JG cells to release renin which can stimulate the glomerular blood flow and thereby the GFR back to normal.

More Resources for CBSE Class 11

3.Indicate whether the following statements are true or false.
(a) Micturition is carried out by a reflex.
(b) ADH helps in water elimination, making the urine hypotonic.
(c) Protein-free fluid is filtered from blood plasma into the Bowman’s capsule.
(d) Henle’s loop plays an important role in concentrating the urine.
(e) Glucose is actively reabsorbed in the proximal convoluted tubule.
Solution.(a) True (b) False (c) True (d) True (e) True

4.Give a brief account of the counter current mechanism.
Solution. The kidneys have a special mechanism for concentrating the urine, it is called counter current mechanism. The mechanism is said to be a counter current mechanism because the out flow (in the ascending limb) of Henle’s loop runs parallel to and in the opposite direction of the inflow (in the descending limb) and vasa recta. As the mechanism begins to function, the ascending limb of loop of Henle actively transports chloride and sodium ions out into the vasa recta from where it is secreted into the interstitial fluid. As a result the interstitial fluid around the loop of Henle contains large quantities of NaCl. The filtrate passes from the ascending limb of loop of Henle and enters a collecting duct. The collecting duct passes adjacent to the loop of Henle where the interstitial fluid contains large amounts of NaCl. The high osmotic pressure created by NaCl causes water to diffuse out of the collecting duct in the interstitial fluid and eventually to the blood of vasa recta. The filtrate becomes greatly concentrated and is now called urine. A similar counter current mechanism, operates between the interstitial fluid and blood passing through the vasa recta. As the blood capillary runs along the ascending limb of loop of Henle, NaCl diffuses out of the blood. The direction is reversed as the blood capillary passes along the descending limb of Henle. The blood flows in the vasa recta around the loop of Henle from ascending to the descending side while the fluid passing through the loop of Henle goes in the opposite direction. The arrangement helps to maintain the concentration gradient of NaCl.
The ‘overall function of counter current mechanism is to concentrate sodium chloride in the interstitial fluid and thereby cause water to diffuse out of the collecting ducts and concentrate the urine.

5.Describe the role of liver, lungs and skin in excretion.
Solution. Other than the kidneys, lungs, liver and skin also help in the elimination of excretory wastes. Lungs remove large amounts of C02 (18 litres/day) and also significant quantities of water every day. Liver secretes bile which contains substances like bilirubin, biliverdin, cholesterol, degraded steroid hormones, vitamins and drugs. Most of these substances ultimately pass out along with digestive wastes. The sweat and sebaceous glands in the skin can eliminate certain substances through their secretions. Sweat produced by the sweat glands is a watery fluid containing NaCl, small amounts of urea, lactic acid etc. Sebaceous glands eliminate certain substances like sterols, hydrocarbons and waxes through sebum.

6.Explain micturition.
Solution. The process of passing out urine from the urinary bladder is called micturition. Urine formed by the nephrons is ultimately carried to the urinary bladder where it is stored. This causes stretching of the wall of bladder that leads to the stimulation of stretch receptors on the walls of the bladder. This sends signal to the CNS. The CNS passes on motor messages to initiate the contraction of smooth muscles of the bladder and simultaneous relaxation of the urethral sphincter causing the release of urine.

7.Match the items of column I with those of column II.
Column I                                     Column II
(a) Ammonotelism                   (i)Birds
(b) Bowman’s capsule             (ii)Water reabsorption
(c) Micturition                          (iii)Bony fish
(d) Uricotelism                         (iv)Urinary bladder
(e) ADH                                       (v)Renal tubule
Solution. (a) – (iii), (b) – (v), (c) – (iv), (d) – (i), (e) – (ii)

8.What is meant by the term osmoregulation?
Solution. The regulation of water and solute contents of the body fluids by the kidney is called osmoregualtion.

9.Terrestrialanimalsaregenerallyeitherureotelic or uricotelic, not ammonotelic, why?
Solution. Ammonotelic animals are aquatic animals that excrete ammonia which is highly soluble in water, thus large amount of water is also excreted. Terrestrial animals cannot afford to lose such large quantities of water from their bodies as they live in environment having water scarcity. They, therefore, excrete either urea (ureotelic) or uric acid (uricotelic) as these are less soluble in water.

10. What is the significance of juxta glomerular apparatus (JGA) in kidney function?
Solution. Juxta glomerular apparatus (JGA) is a special sensitive region formed by cellular modifications in the distal convoluted tubule and the afferent arteriole at the location of their contact. The JGA plays a complex regulatory role. A fall in glomerular blood flow/ glomerular blood pressure/GFR can activate the JG cells to release renin which converts angiotensinogen in blood to angiotensin I and further to angiotensin II. Angiotensin II, being a powerful vasoconstrictor, increases the glomerular blood pressure and thereby GFR. Angiotensin II also activates the adrenal cortex to release aldosterone. Aldosterone causes reabsorption of Na+ and water from the distal parts of the tubule. This also leads to an increase in blood pressure and GFR.

11 .Name the following.
(a) A chordate animal having flame cells as excretory structures.
(b) Cortical portions projecting between the medullary pyramids in the human kidney.
(c) A loop of capillary running parallel to the Henle’s loop.
Solution. (a) Cephalochordate – Amphioxus
(b) Columns of Bertini
(c) Vasa recta

12.Fill in the gaps.
(a) Ascending limb of Henle’s loop is________to water whereas the descending limb is________to it.
(b) Reabsorption of water from distal parts of the tubules is facilitated by hormone________
(c) Dialysis fluid contains all the constituents as in plasma except________
(d) A healthy adult human excretes (on an average)________gm of urea/day.
Solution.
(a) Ascending limb of Henle’s loop is impermeable to water whereas the descending limb is permeable to it.
(b) Reabsorption of water from distal parts of the tubules is facilitated by hormone ADH.
(c) Dialysis fluid contains all the constituents as in plasma except nitrogenous wastes.
(d) A healthy adult human excretes (on an average) 25 – 30 gm of urea/day.